Aritmije - poremećaji srčanog ritma

Aritmijama nazivamo promene u nastanku ili sprovodjenju srčanih impulsa. Srčane aritmije su veoma česte u praksi. Nekada se i ne osete, a nekada pacijenti mogu imati osećaj lupanja i preskakanja srca.

Upravo zbog velike učestaloste i mogućih posledica aritmija, potrebno je što pre dijagnostikovati vrstu aritmije, otkriti njen uzrok i izabrati adekvatnu terapiju.
Najčešći poremećaji ritma su ekstrasistolija i atrijalna fibrilacija- absolutna aritmija.

Ekstra sistole se mogu naći i kod zdravih osoba, ali često su znak bolesti, pored bolesti srca, mogu ih izazvati i razna druga stanja- bolesti štitaste žlezde, anemija, nikotin, kofein, energetski napici, kao i bolesti digestivnog trakta.

Absolutna aritmija je odmah posle ventrikularnih ekstra sistola najčešća aritmija i najčešći razlog hitne hospitalizacije pacijenta. Najčešći uzrok je hipertenzivna i koronarna bolest srca. Frekvenca srca može biti do 160/min, a ono što je važno kod atrijalne fibrilacije je da se leva pretkomora postepeno uvećava, a time se povećava i mogućnost za nastanak tromba te. Je iz tog razloga bitno dijagnostikovati atrijalnu fibrilaciju, a pacijente obavezno pratiti i utrazvučnim pregledom srca kako bi se ordinirala adekvatna terapija i sprečile komplikacije koje mogu biti ozbiljne.

Kada su u pitanju tegobe u oba slučaja pacijenti mogu biti bez tegoba ili mogu imati osećaj lupanja i preskakanja srca, koje opisuju kao udarac nakon čega sledi pauza, ili kada je u pitanju absolutna . Aritmija često imaju zamaranje, nedostatak vazduha, nekada i nesvestice.
I jedan i drugi poremećaj se lako prepoznaju na ekg-u, tako da je dijagnostika vrlo jednostavna. Nakon ekg-a postavlja se indikacija za holter ekg kojim pratimo rad srca tokom 24h i naravno, nakon toga indikuje se dalja dijagnostika ultrazvuk srca kojom pratimo veličinu srca, promene na srčanom. Mišiću, nekada test opterećenja.

Lečenje je kod većine poremećaja medikamentono. Danas postoje lekovi kojima se uspešno može regulisati i držati podkontrolom većina poremećaja srčanog ritma.
U svakom slučaju bitno je na vreme se javiti lekaru, kako bi se otkrilo o kojoj vrsti poremećaja ritma je reč. Svaki poremećaj zahteva terapiju i važno je otkriti uzrok.

Ordinacija Dr Sinicki

Da biste zakazali pregled, molimo vas da nas kontaktirate na dole navedene kontakte, neko od naših članova će vam rado pomoći. Ako imate hitnu medicinsku pomoć, pozovite 011/24-48-172, 011/45-11-669 ili 064/92-22-082.

Adresa: Đorđa Vajferta 66
11000 Beograd, Vračar

Telefon:
011/24-48-172
011/45-11-669
064/92-22-082

E-mail: mailto:ordinacija@drsinicki.rs

Zakažite pregled

Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušaje ponovo kasnije.