Fraud Blocker Bol u nogama - Dr Sinicki

Bol u nogama

Većina nas je imala osećaj težine i bolova u nogama kao i otok nogu nakon dugotrajnog stajanja i sedenja. Uzroci oticanja nogu mogu biti različiti: bolesti srca, bolesti bubrega a često je uzrok oticanja nogu bolest vena.

Kada govorimo o bolestima vena nogu misli se na bolesti površnih i dubokih vena. Naše vene čitavog života rade protiv gravitacije omogućavajući cirkulaciju samo u jednom pravcu-ka srcu. U zidovima vena nalaze se zalisci koji svojim kontrakcijama sprečavaju da se krv nagomilava u nogama. Tome znatno doprinosi i rad mišića nogu kao i pravilan rad srca. Uspravni stav čoveka uzrokuje visok pritisak u nožnim venama. Kada nastane slabost jednog od ovih faktora, nastaje zadržavanje krvi u venama nogu pod dejstvom sile zemljine teže što vremenom dovodi do tegoba.

Kada govorimo o proširenim venama, pacijenti se najčešće javljaju iz estetskih razloga tegobe obično dugo zanemaruju, pa se jave kada je jedini vid lečenja operativni. Prvi simptomi su bol i osećaj težine u nogama, zatim svrab i pečenje kože, grčevi u listovima a zatim crvenilo i otok nogu. Navedeni simptomi se javljaju najčešće nakon dužeg stajanja ali i kod dugotrajnog sedenja. Pored toga na zdravlje vena negativno utiču i prekomerna telesna težina, životna dob, hormonalni faktori,trudnoća, šećerna bolest, kardiološka oboljenja i mnogobrojna hronična i sistemska oboljenja. Kada govorimo o dubokim venama, oboljenja mogu biti sa znatno većim posledicama. Crvenilo, otok i bol jedne noge treba da izazovu sumnju na duboku vensku trombozu koja može ugroziti život pacijenta izazivanjem plućne embolije.

Kada su u pitanju proširene vene nogu ili varikozna bolest za dijagnostiku metoda izbora je svakako ultrazvučna color-dopler dijagnostika. Color-dopler predstavlja savremenu i modernu ultrazvučnu dijagnostičku metodu kojom se precizno stiče uvid u oblik, stanje zidova krvnih sudova i kvalitet cirkulacije. Suština ove priče je da se jednom jednostavnom neinvazivnom dijagnostičkom metodom, color-dopplerom krvnih sudova na vreme mogu videti promene na venama, savetovati pacijentu promenu stila života i adekvatnim lečenjem suzbiti tegobe i time sprečiti ozbiljnije komplikacije.

Ordinacija Dr Sinicki

Da biste zakazali pregled, molimo vas da nas kontaktirate na dole navedene kontakte, neko od naših članova će vam rado pomoći. Ako imate hitnu medicinsku pomoć, pozovite 011/24-48-172, 011/45-11-669 ili 064/92-22-082.

Adresa: Đorđa Vajferta 66
11000 Beograd, Vračar

Telefon:
011/24-48-172
011/45-11-669
064/92-22-082

E-mail: mailto:ordinacija@drsinicki.rs

Zakažite pregled

Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušaje ponovo kasnije.