Bolovi u vratu - uzroci i lečenje

Među brojnim činiocima, daleko najčešći uzrok bolova u vratu su degenerativne promene vratne kičme.

Bolovi u predelu vratne kičme mogu se širiti prema jednom ili oba ramena, lopaticama ili prednjoj strani grudnog koša, a praćeni su ukočenošću vrata i ograničenim pokretima vratne kičme.

To stanje nazivamo bolni sindrom vratne kičme (syndroma cervicale. Ako se bolovi iz vrata šire i u jednu stranu glave, mogu se javiti poremećaji vida, šum ili zujanje u ušima, smetnje ravnoteže, vrtoglavica, mučnina i povraćanje. U tom slučaju reč je o skupu simptoma koji nazivamo cervikocefalni sindrom (syndroma cervicocephale. Bolovi se mogu širiti i u jednu ili obe ruke, sve do prstiju, može se javiti trnjenje u prstima i duž ruke, smanjena ili povećana osetljivost kože i gubitak snage u ruci. Tada govorimo o cervikobrahijalnom sindromu (syndroma cervicobrachiale. Sva tri sindroma mogu se javiti kako kod starijih,tako i kod mladih ljudi.

Uzroci bolova nisu samo lokalnog karaktera
Mogu ih uzrokovati i bolesti udaljenih organa (pankreasa, žučne kese, srca i koronarnih krvnih sudova, pluća, glave). Uzroci mogu biti bolesti živaca (meningitis, neuritisi, radikulopatije, mijelopatije) i tumori. Od ostalih uzročnika treba spomenuti bolesti koštano-mišićnog sistema, degenerativne promene vratne kičme, sindrome prenaprezanja, fibromialgiju, upalne reumatske bolesti, loše držanje itd.
Degenerativne promene vratne kičme su daleko najčešći uzrok bolova u vratu. Nasleđe, složena građa i velika pokretljivost vratne kičme, uz opterećenost težinom glave s jedne i savremenim načinom života s druge strane, razlozi su za nastanak degenerativnih promena na vratnoj kičmi. Ulogu imaju i svakodnevne mikrotraume, do kojih dovodi sedeći rad s glavom u prisilnom položaju (npr. rad za računarom,vožnja automobilom, višesatno gledanje televizora i neki hobiji). Neprilagođena visina radne površine i stola na radnom mestu doprinose povećanom naprezanju vratne kičme, kao i nekvalitetan noćni odmor na previsokom ili preniskom jastuku i spavanje na trbuhu.

Važno je precizno opisati bol
Dijagnoza bolnog sindroma vratne kičme postavlja se tek posle dobro uzete anamneze, kliničkog pregleda i rendgena , a retko su potrebni CT (kompjutorizirana tomografija), NMR (nuklearna magnetska rezonancija) i EMNG (elektromioneurografija) gornjih ekstremiteta.
Važne informacije se dobijaju od samog bolesnika: gde, kada i kako su počeli bolovi, putevi širenja, je li postojao povod za njihovu pojavu (nagli trzaj, trauma), jesu li bolovi počeli naglo ili postupno, koji faktori pojačavaju ili smanjuju intenzitet bolova, kakav je intenzitet bolova (tupi ili oštri - sevajući), jesu li se pre pojavljivale iste tegobe, postoji li trnjenje , boluje li od drugih bolesti, način na koji obavlja svoj posao (sedeći, stojeći, druga dodatna opterećenja).

Različiti terapijski postupci
Pristup lečenju vratnoga bolnog sindroma razlikuje se u akutnoj i hroničnoj fazi. U akutnoj fazi, kad su bolovi intenzivni, a vratna kičma ukočena, cilj lečenja je smanjenje bolova i popuštanje mišićnog spazma, odnosno prekinuti začarani krug bol - spazam - bol. To postižemo primenom lekova koji deluju na bolnu i upalnu komponentu procesa I na popuštanje mišićnog spazma. Tokom te faze potrebno je mirovanje vratne kičme.Lokalno se primjenjuje masaža ledom (kriomasaža).

U hroničnoj fazi, kad se smanji intenzitet bolova, a kičma postane pokretljivija, primjenjuju za popuštanje bolova i spazma fizikalna terapija, masaža, elektroterapija i istezanje. Fizikalna terapija podrazumeva tople obloge, terapijski ultrazvuk koje služe kao uvod u kineziterapiju (terapija pokretom, medicinska gimnastika). Vežbe istezanja, izometričke vežbe za jačanje mišića, rasteretne vežbe i vežbe držanja, sprovode se pod nadzorom fizijatra I fizioterapeuta. Bitno je istaknuti važnost medicinske gimnastike u ponovnom vraćanju i/ili održavanju funkcije vratne kičme.

Edukacija je važna u prevenciji bolova u vratu. Svakodnevno 20-minutno vežbanje održaće mišiće vratne kičme dovoljno snažnima kako bi sačuvali funkciju i ublažili brojne traume kojima je vratna kičma svakodnevno izložena.

Ordinacija Dr Sinicki

Da biste zakazali pregled, molimo vas da nas kontaktirate na dole navedene kontakte, neko od naših članova će vam rado pomoći. Ako imate hitnu medicinsku pomoć, pozovite 011/24-48-172, 011/45-11-669 ili 064/92-22-082.

Adresa: Đorđa Vajferta 66
11000 Beograd, Vračar

Telefon:
011/24-48-172
011/45-11-669
064/92-22-082

E-mail: mailto:ordinacija@drsinicki.rs

Zakažite pregled

Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušaje ponovo kasnije.