Kako možemo znati kakvi su nam krvni sudovi?

Color doppler predstavlja savremenu ultrazvučnu dijagnostičku metodu kojom se stiče uvid u oblik, stanje zidova krvnih sudova i kvalitetcirkulacije. Ako govorimo o krvnim sudovima vrata najčešće se upućuju na preglede pacijenti koji imaju povećan rizik od nastanka moždanog udara, a u te rizike spadaju pušenje, gojaznost, šećerna bolest, povišen krvni pritisak, srčana oboljenja, povišene masnoće u krvi.

Takođe i pacijenti koji imaju neurološke smetnje: glavobolje, nesvestice, vrtoglavice, prolazan gubitak vida na jedno oko, zujanje u ušima i trnjenje jedne strane tela. Proces starenja krvnih sudova počinje još od momenta rođenja. Taj proces se može značajno ubrzati lošim kvalitetom života (pušnje, alkohol, stres), ali i brojnim hroničnim oboljenjima: šećerna bolest, povišen krvni pritisak, povišene masnoće u krvi i sistemska oboljenja.

Ova oboljenja vremenom oštećuju zidove krvnih sudova, taložeći u njima štetne materije (masnoće i kalcijum) što stvara uslove za brži razvoj promena. U uznapredovalim slučajevima dolazi ili do suženja ili potpunog začepljenja krvnih sudova, što se color doppler-om precizno otkriva u preko 90% slučajeva, pa je zato jako važno za pacijente da se redovno javljaju na preglede, bilo da se radi o prventivnim ili kontrolnim pregledima.

Kada su u pitanju proširene vene nogu ili varikozna bolest, za dijagnostiku metoda izbora je color doppler.

Varikozna bolestje stanje abnormalno raširenih izvijuganih vena koje se javljaju zbog urođene ili stečene slabosti venskog zida. Prvi simptomi su bol i osećaj težine u nogama, oticanje, grčevi u mišićima, brzo zamaranje nogu, zatim svrab i pečenje kože, kao i njena tamna prebojenost. Simptomi se javljaju posle dugog stajanja ili sedenja i izraženiji su uveče.

Varikozna bolest može da se iskomplikuje pojavom venskih ranica (ulcusa) koje u poliklinici AS MEDICUS uspešno lečimo mikrorezonantnom terapijom, ili zapaljenjem i formiranjem krvnog ugruška u površnim venama (trombophlebitis). Otok, bol i crvenilo jedne noge može da pobudi sumnju na trombozu dubokih vena,koja nosi veliki rizik da se tromb otkine, stigne do pluća i izazove plućnu emboliju koja je smrtonosna ukoliko se na vreme ne dijagnostikuje.

Color dopplerje neinvazivna ultrazvučna dijagnostička metoda kojom na vreme možemo da vidimo kakve su i površne i duboke vene, da sugerišemo pacijentu na promenu stila života i da uz adekvatnu terapiju suzbijemo tegobe i sprečimo ozbiljne komplikacije.

Ordinacija Dr Sinicki

Da biste zakazali pregled, molimo vas da nas kontaktirate na dole navedene kontakte, neko od naših članova će vam rado pomoći. Ako imate hitnu medicinsku pomoć, pozovite 011/24-48-172, 011/45-11-669 ili 064/92-22-082.

Adresa: Đorđa Vajferta 66
11000 Beograd, Vračar

Telefon:
011/24-48-172
011/45-11-669
064/92-22-082

E-mail: mailto:ordinacija@drsinicki.rs

Zakažite pregled

Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušaje ponovo kasnije.