Koji su poremećaji funkcije štitne žlezde?

Kada govorimo o psihosomatskim bolestima jedan od najčešćih poremećaja je i poremećaj funkcije štitne žlezde. Za normalnu sintezu tireoidnih hormona, tiroksina i trijod tironina (t4 i t3) potrebni su adekvatan unos joda u organizam i uredni putevi metabolizma joda u štitastoj žlezdi.

Poremećaj funkcije može biti u smislu povećane ili pak smanjene funkcije štitaste žlezde, a u poslednje vreme sve češća je pojava osoba sa normalnom funkcijom, a povećanim nivoom at na štitnu žlezdu u sklopu autoimunih bolesti - hašimotovog tireoiditisa.

95 % hipotireoza nastaje kao posledica smanjene funkcije štitne žlezde, od čega je čak 90 % autoimuno.
Hipotireoza je sistemska bolest kod koje je usporen metabolizam svih ćelija organizma. U klasično ispoljenoj kliničkoj slici bolesnici su usporeni, podbulog lica, bez mimike, suve, hrapave, hladne i perutave kože, grube kose, hrapavog glasa, sa otocima šaka i stopala, usporenog pulsa. U krajnjim slučajevima mogući su izlivi u pleuri i perikardu, uz kardiomegaliju, hipertenziju, psihičke poremećaje. Prisutna je anemija i hiperlipoproteinemija.

Hipertireoza je hiperfunkcija štitne žlezde ili tačnije povećano dejstvo hormona štitne.žlezde u ćelijama. Uvek je izazvana viškom hormona zbog preteranog stvaranja ili oslobadjanja iz štitne žlezde, kliničke manifestacije su brojne i lako uočljive, a simptomi i znaci su prisutni u mnogim sistemima i organima.
Kardiovaskularni sistem - od strane kardiovaskularnog sistema smetnje se javljaju već u početku bolesti. Bolesnici imaju osećaj intenzivnog lupanja srca i ubrzan rad i u stanju mirovanja. Tahikardija je obično oko 120/min ili veća, javlja se otežano disanje, zamaranje, osećaj nedostatka vazduha, pritisak može biti blago povišen. Kod težih oblika pojačana je vaskularizacija štitne žlezde što se može pipati kao strujanje i čuje se kao vaskularni šum iznad štitne žlezde.
Koža je hipervaskularizovana pa je mekana, baršunasta, topla i vlažna. Kosa je mekana i tanka, nekada se može javiti izraženo opadanje kose.
Gastrointestitalni trakt - čest simptom su učestale stolice, a ubrzana peristaltika creva uz hipermetabolizam znatno doprinosi mršavljenju. Karakteričtično je za hipertireozu da bolesnik jede dovoljno a da mršavi.
Neuromišićni sistem - jak umor, slabost, refleksi su ubrzani, muskulatura je hipotrofična i hipotonična, nekada se može javiti izražena mišićna slabost, pa bolesnik ne može ustati iz kreveta.
Hašimotov tireoiditis - hronično zapaljenje štitne žlezde autoimunog porekla.

Ordinacija Dr Sinicki

Da biste zakazali pregled, molimo vas da nas kontaktirate na dole navedene kontakte, neko od naših članova će vam rado pomoći. Ako imate hitnu medicinsku pomoć, pozovite 011/24-48-172, 011/45-11-669 ili 064/92-22-082.

Adresa: Đorđa Vajferta 66
11000 Beograd, Vračar

Telefon:
011/24-48-172
011/45-11-669
064/92-22-082

E-mail: mailto:ordinacija@drsinicki.rs

Zakažite pregled

Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušaje ponovo kasnije.