Kome i kada treba raditi ultrazvuk abdomena?

Pored laboratorijskih analiza krvi i uruna, ultrazvuk abdomena predstavlja nezaobilazni metod u dijagnostici organa gastrointestinalnog i genitourinarnog trakta.

Ovim pregledom dobija se uvid u stanje abdominalnih organa: jetre, žučne kese, pankreasa, slezine, bubrega, mokraćne bešike, prostate, jajnika i uterusa.

Ultrazvuk abdomena ima veliku primenu u dijagnostici oboljenja jetre i predstavlja metodu prvog izbora u ispitivanju pacijenta sa suspektnom opstruktivnom žuticom. Ultrazvučni doppler koristi se za procenu hepatične vaskularizacije i hemodinamike. Takođe možemo odrediti veličinu jetre, oblik, položaj, sagledati njenu strukturu i otkriti postojanje tumora.

Ultrazvuk žučne kese daje podatke o njenoj veličini, debljini zidova, zapaljenjima, tumorima, i ima veliku ulogu u otkrivanju kamenaca s obzirom na njihovu učestalost. Takođe možemo pratiti stanje žučnih puteva, njihovu opstrukciju izazvanu što prisustvom kamenaca ili tumora što ima velike posledice po zdravlje pacijenata.

Ultrazvuk abdomena daje važne informacije o pacijentima s akutnim i hroničnim pankreatitisom, kalcifikacijama u pankreasu, pseudocistama i karcinomu. Ehografski izgled govori o edemu, zapaljenju, kalcifikacijama, pseudocistama, tumorima.

Karakterističan ultrazvučni nalaz u akutnom pankreatitisu je uvećanje pankreasa. U pseudocistama se vidi glatka, okrugla kolekcija tečnosti. Karcinom pankreasa pomera uobičajene orjentacione tačke, a lezije veće od 3 cm obično se vide kao lokalizovane hipoehogene solidne lezije.

Ultrazvučna dijagnostika bubrega nam omogućava da odredima njihov, oblik, veličinu, brojnost. Ovom vrstom dijagnostike možemo otkriti prisustvo kamenaca u bubrezima, prisustvo cisti ali i tumora. Ultrazvučnim dopplerom posmatramo renalne arterije i pratimo stanje vaskularizacije bubrega kao i njihovu hemodinamiku. U tom kontekstu možemo otkriti da li postoji stenoza bubrežnih arterija.

Takođe ultrazvukom možemo pratiti i stanje uretera koji spajaju bubrege sa mokraćnom bešikom. Na njima možemo otkriti prisustvo kako urođenih tako i stečenih anomalija, a posebno pratimo da li postoji stenoza izazvana kamencima ili tumorima.

Ultrazvučnim pregledom adbomena možemo posmatrati i mokraćnu bešiku i otkriti niz oboljenja, počev od kamenaca, krvnih koaguluma, tumora...

Kod genitourinarnog sistema kod muškaraca posmatramo prostatu, testise, a kod žena matericu, jajnike, jajovode. Tu vrstu ultrazvučnog pregleda obavljaju lekari specijalisti urologije, ginekologije.

S obzirom da se radi o jednostavnoj i bezbednoj dijagnostici našim pacijentima savetujem da preventivno jednom godišnje urade ultrazvuk abdomena, kako bi na vreme otkrili patološke promene i time sprečili razvoj bolesti.

Ordinacija Dr Sinicki

Da biste zakazali pregled, molimo vas da nas kontaktirate na dole navedene kontakte, neko od naših članova će vam rado pomoći. Ako imate hitnu medicinsku pomoć, pozovite 011/24-48-172, 011/45-11-669 ili 064/92-22-082.

Adresa: Đorđa Vajferta 66
11000 Beograd, Vračar

Telefon:
011/24-48-172
011/45-11-669
064/92-22-082

E-mail: mailto:ordinacija@drsinicki.rs

Zakažite pregled

Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušaje ponovo kasnije.