Fraud Blocker Kome i kada treba uraditi ultrazvuk srca? - Dr Sinicki

Kome i kada treba uraditi ultrazvuk srca?

Kada govorimo o kardiovaskularnim pacijentima, često nije u pitanju samo jedna dijagnoza. To nisu samo pacijenti sa anginom pectoris ili hipertenzijom već često postoji udruženost većeg broja faktora rizika: povećan krvni pritisak ili hipertenzija, povećane masnoće u krvi, šećerna bolest, gojaznost...

Tako da nije dovoljna samo terapija da bi se smanjile tegobe osnovne bolesti bilo da je to hipertenzija ili angina pectoris već su neophodni dopunski dijagnostički pregledi kao i redovno praćenje promena koje se otkriju odnosno redovni kontrolni pregledi. Osnovni kardiološki pregled je internistički pregled sa EKG-om.Detaljniji pregled je ultrazvuk srca.

Kome treba uraditi ultrazvuk srca?
Ultrazvuk srca treba uraditi svim pacijentima koji imaju simptome angine pectoris ili su preboleli akutni infarkt miokarda, kao i pacijentima koji su imali neku hiruršku intervenciju na koronarnim krvnim sudovima.
Ultrazvuk srca treba uraditi i pacijentima koji se brzo zamaraju i znaju za aritmiju srca. Ovim pregledom gledamo kakva je pokretljivost pojedinih segmenata srčanog mišića na osnovu čega zaključujemo kakva je ishrana srčanog mišića, procenjujemo snagu srčanog mišića, gledamo veličinu srčanih šupljina kao i prisustvo stranih masa u njima.
Ultrazvuk obavezno treba uraditi kod svih pacijenata kod kojih je prvi put otkriven šum na srcu ili kod šuma koji se pogoršava. Najčešći uzrok šumu jesu promene na zaliscima-listićima koji se otvaraju i zatvaraju i propuštaju krv izmedju srčanih šupljina. Ovi listići se sa starenjem menjaju a takodje i pod dejstvom faktora rizika postaju deblji, skvrčeni i kalcifikovani pa se nedovoljno zatvaraju ili nedovoljno otvaraju. Po protokolu ultrazvuk srca se radi i kod svih pacijenata kod kojih je dijagnostikovana hipertenzija.
Bitna je redovna kontrola otkrivenih promena, nekada je potrebno raditi kontrolni ultrazvuk na četiri meseca.
Obzirom da većina kardioloških pacijenata ima veći broj faktora rizika svi ti faktori rizika značajno ubrzavaju proces ateroskleroze na svim krvnim sudovima a da bismo videli kakvo nam je stanje krvnih sudova potrebno je uraditi doppler krvnih sudova. Pre svega kod pacijenata koji imaju glavobolje,vrtoglavice,gubitke svesti, zujanje u ušima kada govorimo o doppleru krvnih sudova vrata.
Doppler nogu radimo pacijentima koji imaju oticanje nogu, bol i težinu u nogama, grčeve u mišićima, brzo zamaranje nogu, peckanje i tamnu prebojenost kože kao i kod iznenadnog bola i oticanja jedne noge. Obavezan je pregled krvnih sudova nogu svim pacijentima sa šećernom bolešću.

Ordinacija Dr Sinicki

Da biste zakazali pregled, molimo vas da nas kontaktirate na dole navedene kontakte, neko od naših članova će vam rado pomoći.

Adresa: Đorđa Vajferta 66
11000 Beograd, Vračar

Telefon:
011/24-48-172
011/45-11-669
064/92-22-082

E-mail: mailto:ordinacija@drsinicki.rs

Zakažite pregled

Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušaje ponovo kasnije.