Fraud Blocker Povišen krvni pritisak - Hipertenzija - Dr Sinicki

Povišen krvni pritisak - Hipertenzija

Krvni pritisak je sila kojom krv deluje na zid krvnih sudova tj. arterija Krvni pritisak varira u zavisnosti od srčane snage, elastičnosti zida arterija, ukupnog volumena cirkulišuće krvi. Vrednosti krvnog pritiska zavise od ukupnog zdravstvenog stanja, godina starosti, fizičke kondicije , kao i od životnih navika.

Na osnovu izmerenih vrednosti krvni pritisak klasifikujemo:

  • optimalan krvni pritisak je do 120/80 mmHg
  • normalan krvni pritisak je do 130/85 mmHg
  • visoko normalan krvni pritisak je do 130-139/85-89 mmHg
  • hipertenzija prvog stepena: 140-159mmHg za sistolni i 90-99mmHg za dijastolni krvni pritisak
  • hipertenzija drugog stepena : 160-179mmHg za sistolni i 100-109mmHg za dijastolni krvni pritisak
  • hipertenzija trećeg stepena: vrednosti sistonog krvnog prtiska veće od 180mmHg i vrednosti dijastolnog krvnog pritiska veće od 110mmHg
  • izolovana sistolna hipertenzija: vrednosti sistolnog krvnog pritiska veće od 140mmHg I vrednosti dijastonog krvnog pritiska manje od 90mmHg

Hipertenzija je jedan od vodećih zdravstvenih problema današnjice i predstavlja jedan od glavnih faktora rizika za nastanak ateroskleroze, srčanih bolesti, infarkta srca, cerebrovaskularnih bolesti i šloga, bubrežne bolesti, te je ujedno i jedan od vodećih vodećih uzroka smrtnosti, kako u našoj zemlji, tako i u većini drugih zemalja. Jedna trećina odrasle populacije ima povišeni krvni pritisak.

Hipertenzija ili povišen arterijski krvni pritisak , po Evropskim smernicama iz 2018 godine, je vrednost krvnog pritiska veća od 140/90mmHg (vrednosti gornjeg pritiska preko 140mmHg ili donjeg preko 90mmHg). Sa svakim povećanjem sistolnih vrednisti krvnog pritiska za 20mmHg, kao i sa povećavanjem dijastolnih vrednosti krvnog pritiska za 10mmHg duplira se rizik za nastanak bolesti srca i krvnih sudova. Bolest u početku može proticati neprimetno ili sa minimumom simptoma, zato je redovna samokontrola krvnog pritiska jako bitna. Najčešći simptomi hipertenzije jesu: zujanje u ušima, glavobolja, nestabilnost pri hodu, bol u grudima, osećaj lupanja srca, ili nepravilan i ubrzan rad srca, kao i nedostatak vazduha. Bolest je potrebno otkriti na vreme i sprečiti nastanak koplikacija. U zavisnosti od vrednosti krvnog pritiska,menjamo životne navike ili uvodimo medikamentnu terapiju sa ciljem održavanja krvnog pritiska u okvirima normalnih vrednosti. Neophodno je redukovati unos soli i kalorija, održavati normalnu telesnu težinu, biti fizički aktivan, ograničiti unos alkohola, prestanak pušenja. Postavljanje dijagnoze hipertenzije vrši se na osnovu izmerenih povišenih vrednosti krvnog pritiska u minimum dve posete lekaru. Napominjemo da je samokontrola krvnog pritiska jako bitna s obzirom da su vrednost krvnog pritiska u ordinaciji uglavnom veće od vrednosti izmerenih u kućnim usolvima-hipertenzija belog mantila, U ordinaciji “Dr Sinicki” po postavljanju dijagnoze hipertenzije pribegavamo dvadesetčetvoročasovnom monitoring krvnog pritiska jer je to najbolji način za identifikaciju tipa hipertenzije, izračunavanja prosečnih dnevnih kao i noćnih vrednosti krvnog pritiska, registrovanja epizoda hipotenzije. Na osnovu analiziranih vrednosti dobivenih 24-H-Holterom krvnog pritiska uvodimo antihipertenzivnu terapiju, koju individualno prilagođavamo prema svakom pacijentu, pridržavajući se najnovijih protokola i smernica. U preko 90% slučajeva radi se o primarnoj-esencijalnoj hipertenziji, gde ne znamo tačan uzrok pritiska-najčešće genetski zavisnoj, dok je sekundarna hipertenzija prisutna u manje od 10% slučajeva, kad tragamo za tačnim uzrokom povišenih vrednosti krvnog pritiska. S obzirom da su posledice hipertenzije u oba slučaja iste, neophodnoje uraditi ultrazvuk-srca, dopler karotidnih i renalnih arterija,ultrazvuk abdomena, laboratorijse anlalize, BMI, pregled očnog dna. Po uvođenju antihipertenzivnog leka savetujemo kontrole u intervalu od 2-4 nedelje kako bi se proverila efikasnost leka i ustanovili eventualni neželjeni efekti. Po postizanju ciljnih vrednosti savetujemo kontrolne preglede na 3-6 meseci.

Ordinacija Dr Sinicki

Da biste zakazali pregled, molimo vas da nas kontaktirate na dole navedene kontakte, neko od naših članova će vam rado pomoći. Ako imate hitnu medicinsku pomoć, pozovite 011/24-48-172, 011/45-11-669 ili 064/92-22-082.

Adresa: Đorđa Vajferta 66
11000 Beograd, Vračar

Telefon:
011/24-48-172
011/45-11-669
064/92-22-082

E-mail: mailto:ordinacija@drsinicki.rs

Zakažite pregled

Hvala. Poruka je prosleđena.
Greška. Pokušaje ponovo kasnije.